Friss topikok

  • Tom: Jól kinéző cucc az tuti. A jelenség amúgy a Meissner effektus. A lényeg, hogy a suprevezető belsej... (2007.08.27. 09:04) Elso proba

Linkblog

Elso proba

2007.08.24. 11:43 | fizika | 1 komment

A fekete tégla az hamutál alján, egy magas hőmérsékleten szupravezető kerámia, a fémsszínű henger pedig egy mágnes. Amikor a mágnest a kerámia felé helyezik annak mágnese tere ellentétes teret generál a a szupravezetőben, és igy az taszítani kezdi a mágnest.

Forrás youtube hozzászólás :)


A bejegyzés trackback címe:

https://fizika.blog.hu/api/trackback/id/tr92147720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tom 2007.08.27. 09:04:28

Jól kinéző cucc az tuti. A jelenség amúgy a Meissner effektus. A lényeg, hogy a suprevezető belsejében a mágneses térerősség nulla, (okés, kicsit behatolnak, lásd London egyenletek...) és hogy ez így is maradjon amikor a mágneshez tesszük, köráramok generálódnak, amelyek éppen ellentétes mágneses teret indukálnak. hát ezért lebeg a cucc. Amúgy szépen ki lehet így mérni azt a kritikus hőmérsékletet, amikortól a dolog átmegy szupravezetésbe, csak rá kell tenni a mágnesre és a hőmérsékletet mérve csökkenteniazt, amikor lebegni kezd akkor bingó. Érdekes jelenség az is - bár nem a Meissner az oka - amikor egy fém gyűrűt teszünk a mágnes fölé. Ha ügyesek vagyunk és meg tudjuk forgatni szépen a középpontja körül, az is lebegni kezd... no vajon miért?
süti beállítások módosítása