Friss topikok

  • Tom: Jól kinéző cucc az tuti. A jelenség amúgy a Meissner effektus. A lényeg, hogy a suprevezető belsej... (2007.08.27. 09:04) Elso proba

Linkblog

Vicces paraziták.

2007.10.15. 23:23 | fizika | Szólj hozzá!

Úgy tünik hogy a paraziták néha nagyon viccesen tudnak viselkedni. Kiderult hogy a Wolbachia nevű parazita faj képes a saját génálományanak egy részét, néha akár a teljes genomját a gazdaszervezet (például egyes legyek) génállományába belemásolni.
Azt sajnos még nem tudják biztosan, de előfordulhat hogy ezek a bemásolt gének akár uj tulajdonságokat is adhatnak a gazdatestnek (elhet hogy még nekunk is van eséylunk Xman-né válni). Ezek a bemásolt gének aztán ha a gazdasejt szaporodik lemásolódnak, mintegy pótanyák lesznek.


Az elgondolkodtat mindenesetre hogy itt csupán az önző gén elmélet egy nagyon direkt bizonyitékával állunk szemben, vagy van valamilyen előnye szegény kis parazita részéről is. El tudom pl képzelni hogyha valamiért a gazdasejt meghal, valahogyan a parazita fel tudja építeni magát, és ujra fertőző tud lenni.

Várjuk a fejleményeket.

A teljes cikk angolul itt:

Köszi Janca a linket.

A bejegyzés trackback címe:

https://fizika.blog.hu/api/trackback/id/tr40197609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása